Zubna Protetika

Zubna Protetika

Savremena stomatologija je postigla značajan napredak u lečenju i unapređenju funkcionalnosti i estetike u dentalnoj nezi. Zubne nadoknade igraju ključnu ulogu u ovom domenu, pomažući ljudima da povrate oralno zdravlje i samopouzdanje. Protetske nadoknade su kreirane da zamene nedostajuće zube ili oralne strukture, istovremeno zadovoljavajući i estetske i funkcionalne aspekte izgubljenih zuba.

Vrste Zubnih Nadoknada

U našoj stalnoj stomatološkoj ordinaciji blizu Kalenić pijace pravimo razne vrste zubnih nadoknada, prilagođene potrebama pacijenata i optimalnom rešenju problema.

Zubni Implantati

Zubni implantati su titanijumski “šrafovi” hirurški ugrađeni u kost vilice kako bi zamenili korene nedostajućih zuba. Služe kao čvrsta osnova za različite restauracije. Implantat se spaja sa kosti u procesu zvanom oseointegracija, pružajući stabilnost sličnu prirodnim zubima. Kada se integrišu, implantati mogu nositi pojedinačne krune, mostove ili čak proteze. Implantati su poznati po svojoj izdržljivosti, prirodnom osećaju i sposobnosti da spreče gubitak kostiju u vilici.

Zubne Proteze

Proteze su protetske nadoknade dizajnirane da zamene izgubljene zube i okolna tkiva. Postoje dve glavne vrste: parcijalne i totalne. Parcijalne se koriste kad je nekoliko prirodnih zuba preostalo u vilici, pričvršćujući se na njih različitim sistemima. Totalne zamenjuju sve nedostajuće zube i oslanjaju se direktno na desni. Obe vrste proteza pružaju funkcionalnost i vraćaju estetiku lica. Mogu se izvaditi, stoga se nazivaju “mobilnim protetskim nadoknadama”.

Zubni Mostovi

Zubni mostovi premošćuju prazninu nastalu između nedostajućih zuba. Sastoje se od veštačkih zuba koji popunjavaju prazninu i kruna na postojećim prirodnim zubima ili implantatima. Krunice deluju kao oslonci pružajući stabilnost mostu. Zubni mostovi su fiksne protetske nadoknade koje se ne mogu slobodno ukloniti, vraćajući sposobnost normalnog žvakanja, govora i poboljšavajući estetiku osmeha.

Zubne Krunice

Zubne krunice su navlake koje prekrivaju oštećene ili oslabljene zube. Vraćaju zubu oblik, snagu i izgled. Često se koriste za zube s velikim karijesom, prelomima ili nakon endodontskog tretmana. Mogu biti napravljene od različitih materijala, uključujući keramiku, metal ili njihovu kombinaciju, zavisno od specifičnosti problema i želje pacijenta.

Zubne Fasete

Zubne fasete su tanke keramičke ljuspice koje se lepe samo na prednju stranu zuba kako bi poboljšale njihov izgled. Najčešće su od porcelana ili kompozitne smole i odličan su izbor za poboljšanje boje, oblika i poravnanja zuba. Fasete su minimalno invazivne u poređenju s krunama i mogu rešiti probleme poput promene boje i manjih nepravilnosti, dajući prirodan i estetski sjajan rezultat.

ortodontski aparati slika

Ortodontski Aparati

Ortodontski aparati su namenjeni ispravljanju nepravilnog položaja zuba i problema sa zagrižajem, ali se razlikuju od protetskih nadoknada. Fiksni aparati sadrže bravice pričvršćene za zube i povezane žicama koje postepeno pomerali zube u željeni položaj.

Prozirni alajneri poput Invisalign-a su set providnih plastičnih folija koje se mogu skinuti i pružaju diskretniju alternativu za ortodontski tretman, idealne za blage do umerene nepravilnosti.

Inleji i Onleji

Inleji i onleji su indirektne restauracije koje se koriste kad zub zahteva više od plombe, ali manje od krune. Inleji se uklapaju u udubljenja zuba, dok onleji pokrivaju jedno ili više udubljenja. Izrađuju se u laboratoriji od materijala kao što su porcelan ili kompozitna smola, a zatim se cementiraju na zub. Ovi inleji i onleji su konzervativne opcije koje sačuvaju prirodnu strukturu zuba u poređenju s krunama.

Proteze podržane implantatima

Ove proteze koriste zubne implantate kao sidro za različite nadoknade. Na primer, most na implantatima zamenjuje nedostajuće zube uz podršku implantata, a ne prirodnih zuba. Pružaju poboljšanu stabilnost i sprečavaju probleme povezane s tradicionalnim protezama, poput klizanja ili nelagodnosti. Ove proteze su značajno manje i lakše, čineći ih prijatnijim za nošenje. Idealne su za pacijente bez zuba.

Razumevanje opsega dostupnih stomatoloških tretmana omogućava pacijentima i stomatolozima odabir najpogodnijeg rešenja na osnovu specifičnih potreba, preferencija i stanja oralnog zdravlja. Svaka vrsta nadoknade ima svoje jedinstvene prednosti, a izbor zavisi od faktora kao što su stepen gubitka zuba, opšte stanje oralnog zdravlja i individualni način života. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa svojim stalnim stomatologom blizu Kalenić pijace kako biste odabrali najbolji pristup terapiji za vas.