Izrada Nevidljivih Proteza

Izrada Nevidljivih Proteza

U oblasti ortodoncije, napredak u tehnologiji doveo je do inovativnih rešenja za ispravljanje zuba bez primetnog izgleda tradicionalnih proteza. Nevidljive proteze su postale sve popularnije, nudeći efikasno poravnanje zuba uz suptilnost i udobnost. U daljem tekstu ćemo Vam predstaviti koje različite vrste nevidljivih proteza izrađujemo u našoj ordinaciji na Vračaru. Takođe, fokusiraćemo se i na razlike između Invisalign-a i tradicionalnih nevidljivih proteza.

Različite vrste nevidljivih proteza za zube

Kod nevidljivih proteza koje izrađujemo u našoj dežurnoj stomatološkoj ordinaciji se razlikuju procedure, način izrade i vreme nošenja.

Invisalign nevidljiva proteza za zube

Invisalign koristi prozirne plastične folije bez BPA prilagođene za svakog pacijenta. Nakon temeljnog pregleda, kreira se serija prilagođenih alajnera za postepeno pomeranje zuba u željeni položaj. Invisalign alajneri se obično nose 20-22 sata dnevno, a svaki set se nosi otprilike jednu do dve nedelje pre nego što se pređe na sledeći set. Invisalign alajneri se mogu ukloniti, što omogućava lako čišćenje, i mogućnost skidanja proteze tokom jela ili u posebnim prilikama.

ClearCorrect nevidljiva proteza za zube

ClearCorrect alajneri su takođe napravljeni od providne plastike bez BPA, pružajući diskretno ortodontsko rešenje. Slično Invisalign-u, ClearCorrect koristi seriju prilagođenih alajnera za usmeravanje zuba u pravilno poravnanje. ClearCorrect alajneri se obično nose 22 sata dnevno, prelazeći na sledeći set svakih nekoliko nedelja. ClearCorrect alajneri se mogu ukloniti isto kao i Invisalign.

nevidljive proteze za zube vrste slika

Lingvalne proteze za zube

Lingvalne proteze su napravljene od metala, ali se postavljaju na zadnju (lingvalnu) stranu zuba, čineći ih praktično nevidljivim sa prednje strane. Lingvalne proteze izrađuje ortodont po meri i postavlja ih na zube. Lingvalne proteze se nose kontinuirano i ne mogu se ukloniti kao Invisalign ili ClearCorrect alajneri. Iako se ne vide sa prednje strane, lingvalne proteze mogu u početku da izazovu nelagodnost u jeziku.

Fiksne proteze sa keramičkim bravicama

Bravice koje se lepe na zub su prozirne ili u boji zuba ri čemu se i žice stapaju sa prirodnom bojom zuba. Naš ortodont postavlja ovu fiksnu protezu pri čemu se ona nosi kontinuirano, a njena vidljivost je prisutna ali diskretna. Keramičke bravice nude diskretniji izgled u poređenju sa metalnim, ali su i dalje primetne.

Izbor između Invisalign-a i fiksnih proteza sa bravicama zavisi od mnogo faktora. Prvenstveno, izbor zavisi od složenosti terapije a potom i od želje pacijenata pri čemu obe opcije nude efikasno ispravljanje zuba. Kontaktirajte dežurnog zubara na Vračaru i zakažite konsultacije.