Popravka i Vađenje Zuba

Popravka i Vađenje Zuba

Popravka i vađenje zuba često su ključne intervencije koje obavljamo u našoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru. Popravke zuba obično uključuju lečenje zuba, a njihova složenost varira u skladu sa stepenom oštećenja zuba ili desni. Najčešće završavamo popravku zuba postavljanjem zubnih plombi.

Ugradnja zubnih plombi

Zubne plombe predstavljaju temeljni deo stomatologije, usmerene na obnavljanje zuba oštećenih karijesom ili traumom. Detaljno istražujemo proceduru, materijale, različite tipove plombi i potencijalne probleme povezane s njima.

Procedura postavljanja zubnih plombi

  1. Procena: Stomatolog pažljivo pregleda zub, često koristeći rendgenske snimke, kako bi utvrdio stepen karijesa ili oštećenja.
  2. Anestezija: Lokalna anestezija se obično koristi kako bi se anesteziralo područje oko zuba koje se tretira.
  3. Uklanjanje oštećenja: Stomatolog precizno uklanja karijes ili oštećeni deo zuba koristeći specijalizovane instrumente, stvarajući čist prostor za punjenje.
  4. Postavljanje plombe: Odabrani materijal za plombu pažljivo se postavlja u pripremljenu šupljinu zuba i oblikuje da odgovara zubnoj strukturi, a zatim se očvršćuje posebnim svetlosnim ili hemijskim procesom.

U našoj ordinaciji na Vračaru koristimo različite vrste plombi u zavisnosti od materijala za ispunu:

  • Kompozitna smola: Materijal koji se slaže s bojom zuba, napravljen od plastičnih i staklenih čestica. Estetski je prihvatljiv, dobro prianja uz zub, ali može postati manje izdržljiv i tokom vremena promeniti boju.
  • Amalgam: Metalna punjenja koja sadrže različite metale poput srebra, žive, kalaja i bakra. Ova punjenja su izdržljiva i ekonomična, ali su vidljiva zbog srebrne boje.
  • Porcelan: Izrađene tako da se uklapaju u boju zuba, porcelanske plombe izuzetno su otporne na promenu boje i pružaju visok nivo izdržljivosti. Zahtevaju više poseta i izradu po meri u zubotehničkoj laboratoriji.
  • Zlato: Zlatne plombe su dugotrajne i izdržljive, ali zbog svoje boje su uočljive. Skuplje su i zahtevaju više poseta, slično kao porcelanske plombe.

Pored različitih materijala, postoji razlika između direktnih i indirektnih plombi.

  • Direktne plombe: Postavljaju se direktno u pripremljenu šupljinu tokom jedne posete. Kompozitne smole i amalgamske plombe spadaju u ovu kategoriju.
  • Indirektne plombe (inleji/onleji): Izrađene po meri u zubotehničkoj laboratoriji, postavljaju se na mesto zubne šupljine zahtevajući dve posete. To uključuje porcelanske ili zlatne plombe.

Mogu se pojaviti problemi sa osetljivošću i alergijske reakcije nakon postavljanja plombe. Uobičajena osetljivost na vruće ili hladno nakon postavljanja plombe obično nestaje u roku od nekoliko nedelja. Međutim, alergijske reakcije su retke, ali mogu se manifestovati kao otok, osip ili svrab. Redovna oralna higijena, izbegavanje ekstremnih temperatura hrane ili pića i razgovor sa stomatologom o alergijskim reakcijama su važni koraci u upravljanju ovim situacijama.

popravka zubnog karijesa slika

Postupak vađenja zuba

Vađenje zuba je česta procedura u našoj ordinaciji kod Kalenić pijace, a može se sprovoditi iz različitih razloga, uključujući ozbiljno propadanje, oštećenje, nelagodu ili infekciju. Iako je to često rutinska procedura, razumevanje procesa, mogućih rizika i naknadne nege je ključno.

Pre samog vađenja, stomatolog će pažljivo pregledati zube, koristeći rendgenske snimke i razgovarajući o proceduri, anesteziji i potencijalnim komplikacijama. Anestezija se obično koristi za omamljivanje mesta ekstrakcije. Proces vađenja uključuje precizno oslobađanje zuba iz ležišta i nakon toga postavljanje gaze ili šavova za zatvaranje rane.

Iako je vađenje zuba rutinska procedura, mogu postojati potencijalni rizici poput suve alveole, infekcije, oštećenja nerava ili problema sa sinusima. Nakon vađenja zuba, važno je pridržavati se smernica za brzu i uspešnu rehabilitaciju, uključujući kontrolu krvarenja, upravljanje bolom, izbegavanje određene hrane i održavanje dobre oralne higijene.

Normalno vreme oporavka nakon vađenja zuba uključuje postupno zarastanje tokom nekoliko nedelja. Ali, ukoliko osetite prekomerno krvarenje koje ne prestaje, jaku bol koju ne ublažavaju lekovi ili znake infekcije, trebalo bi se obratiti dežurnom stomatologu.

Bez obzira na to da li je reč o postavljanju plombe ili vađenju zuba, redovne konsultacije sa stomatologom i pravilna naknadna nega su ključni za brzo oporavak i održavanje oralnog zdravlja. Naša ordinacija se trudi da pruži personalizovani tretman i smernice tokom ovih procedura kako bi se osigurao uspešan oporavak i minimalizovali mogući rizici.