Izrada Zubnih Krunica

Izrada Zubnih Krunica

Zubne krunice, poznate i kao zubne navlake, su dizajnirane da prekriju oštećene, oslabljene ili deformisane zube, vraćajući im snagu, funkciju i estetiku. Ovaj vodič se fokusira na vrste, postupke i osnovne prakse nege povezane sa zubnim krunama koje pravimo u našoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru.

Vrste zubnih krunica

Kod zubnih navlaka, razlikujemo više vrsta zavisno od materijala od kojih su izrađene:

Metalo-keramičke krunice

Ove krunice imaju metalnu osnovu prekrivenu porcelanom, spajajući snagu i estetiku. Pružaju izdržljivost i estetski prirodan izgled, mada vremenom može doći do pojave tamne linije blizu desni.

Bezmetalne krunice

Napravljene su u potpunosti od keramike, nudeći odličnu estetiku. Bezmetalne krunice pružaju prirodan izgled bez metalne osnove, što ih čini idealnim izborom za prednje zube. Pružaju najlepše estetske rezultate.

Krunice od cirkonijuma

Ove krunice su izrađene od izdržljivog keramičkog materijala poznatog po prirodnom izgledu. Nude odličnu snagu, izdržljivost i estetiku, pogodne su kako za prednje tako i za zadnje zube.

Procedura izrade zubne krune

Prva faza uključuje konsultacije s našim stomatologom i pripremu. Zubar pregleda zub, uklanja karijes ili oštećenje, i oblikuje ga za krunu. Zatim se uzimaju otisci kako bi se izradila krunica po meri, prilagođena obliku, veličini i boji prirodnih zuba. Tokom izrade trajne krune u našoj zubotehničkoj laboratoriji kod Kalenić pijace, postavlja se privremena krunica za zaštitu pripremljenog zuba. Tokom sledeće posete, trajna krunica se cementira i vrši se fina prilagođavanja zagrižaja.

Nega zubnih krunica

navlake i krunice za zube slika

Održavanje oralne higijene

Redovno četkanje i čišćenje, posebno oko krunica, sprečava nakupljanje plaka. Važno je održavati higijenu krunica kao i prirodnih zuba. Izbegavajte žvakanje tvrdih materijala kako biste izbegli potencijalna oštećenja.

Redovne stomatološke kontrole

Redovne posete stomatologu osiguravaju integritet krunica i opšte oralno zdravlje. Ako škrgućete zubima noću, noćni štitnik može zaštititi krunu i sprečiti oštećenje.

Zubne krunice ili navlake pružaju sveobuhvatno i efikasno rešenje za obnovu oštećenih ili oslabljenih zuba, obezbeđujući im snagu, funkcionalnost i estetiku. Razumevanje dostupnih vrsta, procedura i pravilne nege su ključni za dugovečnost i efikasnost zubnih krunica.

Konsultacije s našim kvalifikovanim stomatologom Vam omogućavaju personalizovane planove lečenja, pravi izbor krunica i uputstva o osnovnim načinima nege, doprinoseći optimalnom oralnom zdravlju i samopouzdanom osmehu.