Lečenje Parodontopatije

Lečenje Parodontopatije

Parodontopatija je hronično i progresivno oboljenje koje se javlja usled nakupljanja zubnog plaka, ostataka hrane na koje se lepe bakterije, stvarajući kolonije. Ovo je jedno od najčešćih oboljenja u populaciji, odmah posle karijesa. Nedostatak mehaničkog uklanjanja zubnog plaka, kao što je četkanje zuba i primena sredstava za održavanje higijene između zuba poput konca, interdentalnih četkica, aparata za tuširanje prostora između zuba (water pick), kao i ispiranje usta rastvorima koji sprečavaju nakupljanje plaka, može dovesti do prvog stadijuma – Gingivitisa, koji se može tretirati odgovarajućim ultrazvučnim uklanjanjem naslaga, uz obuku pacijenta o pravilnoj oralnoj higijeni.

Ovo je jedina faza bolesti koja je potpuno reverzibilna, što znači da se u potpunosti može izlečiti samo u ovoj fazi.

Gingivitis traje do mesec dana, nakon čega može preći u parodontopatiju, poznatu kao paradentoza, ukoliko se ne leči. Bez lečenja, dalje nagomilavanje naslaga sa bakterijama stvara bezkiseonično okruženje, gde se razmnožavaju opasnije bakterije koje uništavaju tkivo koje drži zub u kosti. To rezultira prostorom oko zuba ispunjenim uništenim tkivom, naslagama hrane, bakterijama i njihovim toksinima. Tokom terapije parodontopatije, ultrazvučno uklanjanje naslaga i čišćenje paradontalnih džepova, uklanjaju se ovi patološki delovi. Sve ovo se obavlja uz anesteziju, pa je tok operacije bezbolan. Šavovi se uklanjaju nakon 10 do 14 dana, a postoperativni period je obično bez komplikacija.

Ukoliko se ne leči, parodontalni džep se produbljuje sve više, bakterije uništavaju vezivno tkivo i kost oko zuba. Kada džep dosegne vrh korena zuba, tkivo je potpuno uništeno, a zub gubi podršku kosti, što dovodi do ispadanja zuba.

Parodontopatija je lečiva! Terapija zavisi od stadijuma bolesti i može biti konzervativna (čišćenje paradontalnih džepova i uklanjanje naslaga) ili hirurška (operacija desni uz dodatak veštačke kosti za stabilnost). O načinu terapije odlučuje parodontolog koji stoji iza svog rada na pravilno izlečenim desnima.