Lečenje Gingivitisa

Lečenje Gingivitisa

Povlačenje desni (gingivalna recesija) je čest problem sluznice u ustima. To se manifestuje kao povlačenje ivice desni prema vrhu zubnog korena, što izlaže koren zuba i čini ga osetljivim na nadražaje. U stomatološkoj ordinaciji Dr. Milenković na Vračaru već dugi niz godina uspešno tretiramo ovu pojavu.

Ova anomalija ne mora nužno biti posledica parodontalnih bolesti, iako se često tako tumači. Povlačenje desni može biti uzrokovano različitim faktorima:

  • Tankom koštanom strukturom od rođenja
  • Specifičnim tipom desni
  • Nepravilnim vezivanjem mišića
  • Traumom
  • Nepravilnom i agresivnom tehnikom pranja zuba
  • Parodontalnim bolestima

Ova pojava može zahvatiti jedan ili više zuba istovremeno i obično ima tendenciju da napreduje. To ne samo što utiče na estetiku već i na funkcionalnost, jer zajedno s povlačenjem desni, povlači se i koštano tkivo oko zuba, što vremenom dovodi do gubitka stabilnosti zuba i mogućnosti njegovog klimanja. Hirurška terapija je jedini uspešan vid lečenja povlačenja desni.

Specijalista parodontologije će prilikom pregleda identifikovati uzroke i tip povlačenja desni, kao i mogućnost daljeg napredovanja. Nakon toga, primenjuje se hirurška procedura prilagođena određenoj vrsti gingivalne recesije. To može uključivati transplantaciju sluznice iz nepca (TVT, SMAT), upotrebu kolagenskih membrana (Mucoderm©, Mucograft©) ili PRF membrana koje se dobijaju iz pacijentove krvi. Tokom operacije se uklanjaju i faktori koji su inicirali povlačenje desni. Sve intervencije se obavljaju uz anesteziju, pa je tok operacije potpuno bezbolan. Postoperativni period je obično bez većih neugodnosti, a šavovi se uklanjaju nakon 10 do 14 dana.