Izrada Zubnih Implantata

Izrada Zubnih Implantata

Dentalni implantati su izazvali revoluciju u stomatologiji, pružajući najefikasnije rešenje za zamenu nedostajućih zuba. Upoznajte se sa svim detaljima hirurškog procesa koji sprovodimo u našoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru, kao i sa prednostima i potencijalnim rizicima vezanim za dentalne implantate.

Hirurški proces dentalnih implantata

Pre samog hirurškog zahvata, obavlja se temeljan pregled usta, uključujući rendgenske snimke i CT skeniranje radi procene gustine kostiju i procene kandidature za dentalne implantate. Procedura postavljanja dentalnog implanta obuhvata nekoliko faza:

  • Anestezija: Koristi se lokalna anestezija za udobnost tokom operacije.
  • Incizija: Pravi se mali rez u desni kako bi se otkrila vilična kost, stvarajući prostor za implantat.
  • Postavljanje implanta: Titanijumski implantat, sličan malom šrafu, precizno se postavlja u viličnu kost kao stabilna osnova za veštački zub.
  • Period zarastanja: Tokom nekoliko meseci, implantat se spaja s kostima putem procesa nazvanog oseointegracija, obezbeđujući stabilnost i snagu.
  • Postavljanje konektora: Kada je oseointegracija završena, na implantat se postavlja abatment (konektor) koji podržava veštački zub ili krunu.
  • Fiksiranje krune: Konačno, postavlja se zubna krunica dizajnirana da se uklopi s prirodnim zubima.

Prednosti dentalnih implantata

Dentalni implantati donose niz prednosti, uključujući poboljšanu funkcionalnost, estetiku, trajnost, očuvanje kostiju i unapređenje govora. Oni omogućavaju funkciju žvakanja sličnu prirodnom zubu, pružajući celokupnu oralnu funkciju. Estetski se stapaju s okolnim zubima i nude prirodan izgled. Uz adekvatnu negu, mogu trajati doživotno, pružajući dugotrajno rešenje za zubnu nadoknadu. Implantati stimulišu viličnu kost, sprečavajući gubitak kosti i očuvavajući strukturu lica. Za razliku od proteza, implantati ne utiču na govor, omogućavajući jasnu artikulaciju.

zubni implanti slika

Rizici povezani sa dentalnim implantatima

Kao i kod svake operacije, postoje rizici od infekcije, oštećenja nerava ili prekomernog krvarenja tokom postupka postavljanja implantata. Ponekad se implantat možda neće uspešno integrisati sa viličnom kosti, što može dovesti do njegovog odbacivanja. Loša oralna higijena, pušenje ili opšte zdravstvene poteškoće mogu doprineti neuspehu implantata tokom vremena.

Negovanje nakon implantacije

Redovna oralna higijena, uključujući redovno četkanje, čišćenje koncem i redovne posete stomatologu, ključne su za očuvanje zdravlja implantata. Pušenje može usporiti zarastanje i povećati rizik odbacivanja implantata, pa se preporučuje izbegavanje pušenja nakon postavljanja implantata. Zakazani kontrolni pregledi kod stomatologa su bitni za praćenje zarastanja i očuvanje dugovečnosti implantata.

Dentalni implantati nude izvanredno rešenje za one koji traže trajnu zamenu nedostajućih zuba, pružajući funkcionalne i estetske prednosti. Iako postoji određeni rizik, njihove prednosti u funkcionalnosti, estetici i dugotrajnosti nadmašuju ove rizike.

Konsultacije s našim iskusnim stomatolozima ključne su za procenu kandidature, razgovor o rizicima i koristima, osiguravajući uspešnu proceduru implantacije i povratak oralnog zdravlja i samopouzdanja. Zakažite konsultaciju u našoj dežurnoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru, kod Kalenić pijace.